Gelders Groen
Beelden en objecten van Mies Baars, Sander Goosen en Bart Scheerder tot en met 26 september in de tuin van het pand aan de Utrechtseweg 109 te Renkum. Open: za. en zo. van 13-17 uur.
Een lichtblauwe romp van een, uit schuimplastic opgetrokken en met vettige parafine ingesmeerde, helicopter bungelt aan een oranje koord tussen hoge kaarsrechte dennenstammen. Een verdwaalde walvis op het droge 'gelders groen'. Op het grasveld naast dit beeld van Sander Goosen staat een wit gipsen beeld van Bart Scheerder. Een vrouw met haar eigen hoofd in haar ene hand en het hoofd van degene die met zijn handen haar bloedvaten probeert te klemmen en dat met zijn eigen hals doet door zich tegen het achterste van de vrouw aan te drukken.
Onder de bomen, in een donker geheimzinnig hoekje van de tuin heeft Mies Baars een klein bouwsel, met de maat van een hondehok, neergezet. Door ribbelig glazen raampjes is het blauwe schijnsel zichtbaar, als de tv's 's avonds in een lege donkere straat. Vervreemding en theatraliteit lijken de verbindingslijn te zijn in de wel heel verschillende beeldtalen die de drie exposanten hanteren. Ze kennen elkaar van de Rietveldacademie te Amsterdam waaraan zij een vijftal jaren geleden afstudeerden.
Op initiatief van Bart Scheerder is deze eenmalige expositie 'gelders groen' in de tuin van zijn ouderlijk huis tot stand gekomen. De door hoge groene dennenbomen, een enorme esdoorn en een forse rhododendonstruik van de weg afgeschermde tuin met een centraal grasveld, heeft hij altijd als een fijne ruimte een open kamer ervaren. Een ruimte-zaal waarin hij nu samen met twee gelijkgestemde collega's een tentoonstelling van hun wel zeer verschillende beelden en objecten wilde realiseren. Ze hebben de werken op elkaar en op de ruimte afgestemd, zonder daarbij een al te illustratief verhaaltje te willen vertellen.
Zonder te moraliseren hebben de beelden een vragende sceptische kern. De van mens en diervorm afgeleide vormen van Sander Goosen hebben nu eens een parmantige trotse aanwezigheid, dan weer zijn het lobbesachtige vormen, aaibaar maar tegelijk letterlijk en figuurlijk spiegelend.
De surrealistische uit gips gemodelleerde sculpturen van Bart Scheerder hebben hun wortels in een emotionele betrokkenheid bij actuele situaties tussen mensen. Zoals in de situatie van een meisje dat vastgebonden in een ziekenhuis-bed van het AZU de plaats voor een ander meisje bezet hield. Ook zijn ze gebaseerd op Bijbelse en mythologische verhalen, zoals bij zijn 'geboorte van Lilith uit de rib van Eva'. "Ze moeten het gevoel oproepen: er is iets aan de hand", zegt hij. Ook in het speciaal voor deze plek ontworpen prieel van Mies Baars, gesloten en open, en verwijzend naar intimiteit, met in de vorm van de 'ramen' verwijzingen naar de hoezen die om moderne tuinmeubels gelegd worden, wordt op niet nadrukkelijke wijze vormgegeven aan, zoals de organisator van de expositie 'gelders groen' het noemt. "Het gevecht tegen de willekeur."
Jan van Krieken, Arnhemse Courant 15/09/1999 |